1926 eller 1927 kunde skogsförvaltare Johan ”Jocke” Sjöström flytta in i nybyggda Alvik i Brokind med hustru och två döttrar. Foto: Ivar Andersson, 1920-talets slut.

 

1898 tillträdde Johan Edvard Sjöström - född i Finnerödja 1861 - som skogsförvaltare på Brokinds gård – en uppgift han skötte i över femtio år. Familjen bodde först i stugan Fågelsången, och åren 1908 - 1926 i torpet Sandvik (som numera ofta kallas ”Arkitektvillan” på grund av den stora blå tillbyggnaden). 1926 eller 1927 kunde de flytta in i sin nybyggda villa Alvik. 1949, när ”Jocke” - som Johan Sjöström tydligen kallades - hunnit bli 87 år, kom tidningen Östgöten på besök. Artikeln återges här, något avkortad.

 

Ur Östgöten 5 april 1949:

87-årig krutgubbe sköt 4 125 djur på femtio år

 

Det är samme skytt som har alla liven på sitt samvete, 87-årige skogsförvaltaren Johan ”Jocke” Sjöström i Brokind, en hjärtans fridsam och mångförfaren skogskarl. Östgötens medarbetare hade stort nöje av att söka upp honom när vi häromdagen gjorde en utflykt till den fagra Kindabygden.

 

Han bor präktigt Jocke Sjöström, i en präktig villa alldeles nere vid stranden av den idylliska sjön Lilla Rengen. Stor tomt omkring där Sjöström går omkring och stökar med ett och annat mellan sysslorna inne på kontoret med fideikommisset Brokinds angelägenheter. 87 år är han som sagt, men tro inte att han är pensionerad, det skulle han rakt inte trivas med. …. han är en gammal skogskarl och skogen har nu en gång den egenskapen att liksom ”konservera” folk. ….

 

Nu slår han sig ner I favorithörnan, Sjöström, i gungstolen. På väggen bakom sig har han rader av rådjurshorn och älghorn och där hänger också en rad av gevär.

 Roligaste jaktminnet? Äsch, man glömmer, menar Sjöström, men antalet djur han har fällt under mer än femtio års strövtåg i skogarna …. det kan vi få prompt och exakt.

 

Ur skrivbordslådan letar Sjöström fram ett papper och där står det alltsammans – allt jaktbyte han hemfört under 50 år:

 

Änder 1 006 st, hare 844, orre 352, grävling 191, tjäder 178, morkulla 162, räv 159, rådjur 130, älg 13, mård 2, utter 2, hök 77, uggla 22, katt 75, kråka 827. Plus annat smått och gott, tillhopa 4 125 djur.

 

Söndagsjägare …

 

Antalet skott har Sjöström inte noterat, men man kan anta att det inte varit så många fler än vad som oundgängligen behövts, ty säker skytt har Jocke Sjöström säkert varit. Det kan man förstå av hans tyckmyckna sätt att yttra sig om andras skjutförmåga. Inte för att göra sig viktig, men därför att så kallade söndagsjägare åstadkommer så mycket onödigt lidande för skogens djur …

 

 

Det är skräp med många som springer omkring med gevär i skogarna, säger han och det framträder en bekymrad rynka i pannan. Inte är de jägare de där.

 

Jo, Jocke Sjöström har säkert sett många

mer skyltfönstergranna än noggranna jägare. Han berättar om ett sällskap stockholmsherrar, som deltog i en rävjakt på den tiden direktör Berghoff var i besittning av fideikommisset. Sjöström gav dem ett fint pass, ställde upp dem alla sex, men fastän de lossade tillsammans nio skott, lyckades de på något märkvärdigt

sätt undgå att träffa räven.

 

Men greve Henric Falkenberg, det var en styv jägare, säger Sjöström och har många uppskattande ord att säga om sin gamle husbonde på Brokind. … det förekom mycket sällan sällskapsjakter på hans tid och gör det förresten inte heller under den nuvarande Brokindsherrens, greve Göran Falkenbergs egid.

 

Rävskinn för 16 000?

 

Berätta om särskilt lyckad jakt, ber vi Sjöström, men han är lite svårtrugad.

 

Jo förstås, jag fick skjuta en tjädertupp i flykten med kula en gång, men det var

 

 

Johan och Elin Sjöström fotograferade i sin villa Alvik av Ivar Andersson i 1920-talets slut eller 1930-talets början.

 

Johan Sjöström, en jägare som förde bok över nedlagda byten.

Foto: Ivar Andersson.

 

mest tur. … Och en gång när det kom präktigt med spårsnö tidigt en höst fick jag vara med om att skjuta tre rävar på några timmar. 100 kr styck för skinnen fick man, så det blev en vacker dagspenning den dagen.

 

Förresten, räkna med samma styckepris för alla micklar som Sjöström oskadliggjort, så skulle det ha blivit 15 900 kr. Bästa säsongen gav 14 rävar. Harar blev det åtta skjutna en jakt.

 

Jocke Sjöström har inte slutat att jaga än. Han var förstås med om älgjakten i höstas, men beklagar sig över att inte längre kunna se siktskåran på geväret så bra som han önskar. Och så är det benen, det sätter åt kramp i dem när han skall gå någon bit. ….

 

Men hemmavid håller han alltjämt efter kråkor och skator. Gillrar upp en uppstoppad uv med en kråka i klorna och sitter i fönstret till källaraltanen och knäpper dem.

 

Det var stimulerande att hälsa på hos Jocke Sjöström i Brokind. När helst vi i framtiden hör talas om ”krutgubbar” tänker vi på honom som prototypen.

 

                                     Styng.

 

 (2020-02-09)