KÖKSLANDET – Ärtor
För mer information om ärtor se Ärt Pisum sativum L.
Ärtorna delas in i olika
grupper se mer om detta på Olika slags ärter för odling i
grönsakslandet | Wexthuset.
I kökslandet odlar vi sockerärt, märgärt, blåärt och kokärt se nedan.
Sockerärt, ”Lokförare Bergfälts jätteärt”
Har odlats i Ludvikatrakten före
1945. Sockerärtan är en gråärt och har violetta
blommor. Ärtbaljorna kan bli 15 -20
cm långa och de är mycket goda även när ärtorna blivit stora. NGB 21724
|

|
Kokärtan ”Östgöta gulärt”
Pisum sativum
Gul kokärt används till ärtsoppan
som vi äter på torsdagar. De gula torra ärtorna används till soppa men även
de gröna ärtorna är goda att skörda som vanliga ärtor. Lantsorten
var mycket vanlig i Östergötland runt år 1900 och är idag landskapsärt för
Östergötland. NGB102780, NGB13487
|

|
Märgärt ”Västra Ny”
Märgärtan spritas och det är
enbart de söta och saftiga ärtorna man äter. Den är högväxande. Den har
odlats åtminstone sedan 1950-talet.
Den kommer från Västra Ny inte
lång från Medevi brunn i Östergötland. NBG17830
|

|
Blåärten ”Holma kvarn”
En gråärt
som blommar med violetta blommor och ger rödvioletta baljor som man spritar.
Frön har lämnats in till föreningen Sesam. Holma kvarn ligger strax utanför
Finspång i Östergötland.
|

|
Märgärt ”Lydia”
Märgärten Lydia har odlats på
olika ställen i Östergötland under 1940 och 50 -talet.
Bland annat har den odlats i Bestorp. Det
är en medelhög märgärt som är vitblommande och ger söta ärtor. NGB 20202
|

|