KÖKSLANDET – Ärtor

 För mer information om ärtor se Ärt Pisum sativum L.

 Ärtorna delas in i olika grupper se mer om detta på Olika slags ärter för odling i grönsakslandet | Wexthuset.

I kökslandet odlar vi sockerärt, märgärt, blåärt och kokärt se nedan.

Sockerärt, ”Lokförare Bergfälts jätteärt

Har odlats i Ludvikatrakten före 1945. Sockerärtan är en gråärt och har violetta blommor. Ärtbaljorna kan bli 15 -20 cm långa och de är mycket goda även när ärtorna blivit stora. NGB 21724  

sockerÄLokför0723a

Kokärtan ”Östgöta gulärt”

Pisum sativum

Gul kokärt används till ärtsoppan som vi äter på torsdagar. De gula torra ärtorna används till soppa men även de gröna ärtorna är goda att skörda som vanliga ärtor. Lantsorten var mycket vanlig i Östergötland runt år 1900 och är idag landskapsärt för Östergötland. NGB102780, NGB13487

 

KokärtÖstgötaGul

Märgärt ”Västra Ny”

Märgärtan spritas och det är enbart de söta och saftiga ärtorna man äter. Den är högväxande. Den har odlats åtminstone sedan 1950-talet.

Den kommer från Västra Ny inte lång från Medevi brunn i Östergötland. NBG17830

MärgNorrhult0807g

Blåärten ”Holma kvarn”

En gråärt som blommar med violetta blommor och ger rödvioletta baljor som man spritar. Frön har lämnats in till föreningen Sesam. Holma kvarn ligger strax utanför Finspång i Östergötland.

spritÄHolma0719c

Märgärt ”Lydia”

Märgärten Lydia har odlats på olika ställen i Östergötland under 1940 och 50 -talet. Bland annat har den odlats i Bestorp. Det är en medelhög märgärt som är vitblommande och ger söta ärtor. NGB 20202