Växtgåvor till hembygdsgården

Dillpion: Vid föräldrahemmet Buskstugan i Skeda socken fanns en moderplanta som funnits före 1931. Idag odlar Siv dillpion i sin trädgård i Strängnäs, Tolebo, som ligger vid gränsen mellan Skeda och Vårdnäs.

Donerad av Siv Andersson

 

Honungsplanta: Siv har en planta som hon fick från grannen Viola i Klovsten i Vårdnäs. Plantan i Klovsten har odlats på samma ställe sedan början av 1900-talet.

Honungsplanta är förmodligen ett lokalt namn. Växten är en törel och förmodligen en vårtörel, det kommer ut vit saft då en stjälk bryts av. Namnet honungsplanta används för en annan växt nämligen sötflockel (Stevia).

Donerad av Siv Andersson, Tolebo.

Tidlösa: Viola tog med sig några lökar av tidlösan när hon flyttade från Tidersrum till Klovsten på 1930-talet. Idag odlas och sköts de av sonen. Siv har fått tidlösan av Viola och odlar dem i sin trädgård idag.

Donerad av Siv Andersson, Tolebo.

 

 

Farmorstulpanen har odlats i  ca 100 år i Vårdnäs socken vid torpet Grindstugan under Sjögesätter. Uno Svensson har odlat den i 30 år. Före honom odlade hans mamma Sara tulpanen och den som ursprungligen planterade tulpanen var Unos farmor Anna.
Uno tror att hans farfar fick tag på tulpanen i Ydre och där kallas den ”Ydretulpanen”. Tulpanen finns vid Tignemåla skola i Tjärstad socken. Den invigdes på 1860-talet och tulpanen planterades förmodligen då skolan var ny.

Donerad av Uno Svensson.

För mer information se på följande film. https://www.youtube.com/watch?v=1t0weSbfA2o