Kökslandet

Följande växter odlades 2016 i kökslandet vid Vårdnäs hembygdsgård.

 

På den här sidan hittar du huvudsakligen ”historisk” information om växterna som vi odlar. För mer information - se under mappen ”Länkar och boktips”.

Många av våra växter i kökslandet är arvesorter och finns bevarade på Nordiska genbanken (NGB). Klicka på NGB-numret så får du mer information om den aktuella växten.

 

 

Birgitta - NGB3160

Sorten är en sen matpotatis, som varit mycket allmänt odlad i Skåne, södra och östra Småland och på Gotland samt ganska allmänt i övriga Götaland och Svealand. Den bör odlas på lättare jord, då kvaliteten försämras vid odling på fuktig och lerhaltig jord. Den ströks från sortlistan 1964.

Birgitta har varit omtyckt i restaurangbranchen, då den har en fast konsistens och inte kokar sönder. Sorten har en ganska hög halt av glykoalkaloider.

 

Congo  -  NGB3312

Synonymer: Blå Congo, Svartpotatis.

Sorten har okänd härstamning. Den har tagits med i Genbanken som en kuriositet med tanke på köttfärgen. Congo har under senare år fått ganska stor spridning, bl a som delikatess och kuriosa. Congo förekommer allt oftare i butiker med välsorterade grönsaksdiskar samt på en del restauranger.

 

Rättviks röda - NGB3019

Synonymer: Bonäs, Leksands, Rättviks, Röd Dala, Rödpotatis, Våmhus.

Sorten är en gammal lantsort som antas härstamma från Jonas Alströmers import på 1720-talet. Den är en medeltidig matpotatissort, som har odlats allmänt, huvudsakligen i Dalarna. Den har under namnet Vanha Punainen även odlats i Finland, framför allt i norra Karelen. Uppgifter finns om att sorten är mycket lämplig för tunnbrödsbakning.

Early Rose NGB nummer - NGB3276

Synonymer: Amerikanare, Majdrottning, Rosen, Röda amerikanare, sexveckors röd, Tidig rosen, Västgöta mandel.

Bland de första förädlade potatissorterna hittar vi Early Rose. Den togs fram 1867 och hade en bra kvalitet och ströks från den svenska sortlistan 1991. Den odlades mest i de västra delarna av landet.

Mer information om potatissorterna finns på Nordiska genbanken www.nordgen.org/växter. Gå vidare under ”Frö och vegetativt material”, Potatis, Distribution.

Potatisens historia se http://svenskpotatis.se/om-potatis/historia/sveriges-potatishistoria/

Tagetes Tagetes patula ”Fagerhult” - NGB22801 

”Fagerhult” är en sammetstagetes. Den blir upp till 60 cm hög och har en stor variation i blomform och färg med skiftningar i gult, orange och rött.

Denna tagetes kommer från Påryd i närheten av Kalmar, Småland. 90-åriga Greta odlar fortfarande sin tagetes och hon köpte plantor på 1950-talet och har taget frön från dessa.

 

Ringblomma Calendula officinalis

Ringblomman har varit populär och odlats allmänt sedan medeltiden i Norden och i övriga Europa. Den har sin plats i kökslandet då den både kan användas i matlagning och medicinskt. Medicinskt användes ringblomma framför allt till hudkrämer och sårsalvor, då växten anses ha antiinflatoriska egenskaper. Än idag är ringblomman en vanlig ingrediens i olika slags hudsalvor.

För mer information se http://www.odla.nu/vaxtlexikon/ringblomma

 

Bondböna Vicia faba

Bondbönan är en av våra äldsta köksväxter, ja kanske till och med den allra äldsta. Man tror att bönorna kom till Norden 1800 – 500 f Kr. I Östergötland brukade man så bondbönor mellan potatisens rader, både potatisen och bondbönan kupades.

Bönorna skördas då de är gröna. Koka ca 5 min, häll på lite dressing med olja, vinäger och lite lök (vit), avnjut bönorna ensamma eller i en sallad. För fröskörd skördas bönorna då baljan börjar svartna.

 

Rosenböna Phaseolus coccineus

Rosenbönan kallas också för prunkböna, blomsterböna - eller i England ”runner beans”. Den kom till Europa på 1500- eller 1600-talet från sitt ursprung i Syd- och Mellanamerika. Bönorna blev mycket populära i England och först odlade man dessa bönor för de vackra blommornas skull. Så småningom kom man på att de stora skidorna, som kan bli 20-40 cm långa, var mycket goda. Till Sverige kom rosenbönan någon gång under 1700-talet.

 

Kokbönan ”Mor Kristins böna” Phaseolus vulgaris - NGB17805.

Mor Kristin (1854-1949) bodde hela sitt liv i trakterna av Kisa. Hon levde under små omständigheter, mot slutet av sitt liv bodde hon ensam i ett litet torp under gården Axhult. Kristin delade med sig av dessa bönor till en vän som gav dem till sin dotter. Så har bönan gått i arv i snart ett sekel. Mer uppgifter finns i boken ”Vi odlade till husbehov” av Lena Nygårds. På bilden svagt spräckliga skidor till Kristins böna som inte är riktigt klara för skörd.

Brytbönan ”Fiskeby” Phaseolus vulgaris - NGB17821

”Fiskeby” togs fram av växtförädlaren Algot Holmberg och hans son Sven i Norrköping på 1920-talet. Innan Fröuppropet återfann den ansågs denna välkända böna vara borta för alltid.

 

Brytbönan Störpurpurböna ”Cosse Violetta” Phaseolus vulgaris

Modern sort.

 

Vaxbönan “Mont d´0r” Phaseolus vulgaris - NGB23708

En fransk trädgårdsböna med gula skidor som odlades i slutet av 1800-talet.

 

Sockerärtan ”Hilda” Pisum sativum - NGB17856.3

Sockerärten blommar med vita blommor och baljorna är breda och söta. Man äter hela skidan och den skördas då ärtorna är mycket små.

Hilda odlades under 1920-30-talet i Småland av Hilda, och hennes dotter har fortsatt att odla sockerärtan. Man tror att Hilda kan ha fått frön från sin bror Sigfrid som sålde fröer åt Weibulls under 20- och 30-talet. Mer information finns i boken ”Klint Karins Kålrot och mor Kristins Böna” av Lena Nygårds.

 

Kokärtan ”Östgöta gulärt” Pisum sativum - NGB13487

Gul kokärt används till ärtsoppan som vi äter på torsdagar. Den ska skördas när skidan är helt torr och ärtorna är gula.

Märgärtan ”Västra Ny” Pisum sativum - NGB17830

Sorten har odlats i socknen Västra Ny norr om Motala i Östergötland. Skidan skördas då den är grön med stora ärtor. Man spritar (öppnar) skidorna och tar ut de goda ärtorna.

 

Bild se NGB17830

Blåärten ”Holma kvarn” Pisum sativum - NGB17860

Blåärtor tillhör gruppen spritärtor.

Ursprungligen kommer blåärten ”Holma kvarn” från Holma Kvarn utanför Finspång i Östergötland. Blommorna är vackert ljust och mörkt lila. Baljorna blir lilaspräckliga och några blir helt gröna.