Rabatterna vid Berget

 

Vår ambition är att plantera växter som har varit vanliga i rabatterna för tidigare generationer Vårdnäsbor.

På den här hemsidan hittar du huvudsakligen ”historisk” information om växterna som vi odlar.

För mer information se under mappen ”Länkar och boktips”.

 

 

 

0713rabattBerg4

Alpklematis (gul)

Plantorna har vi fått av Uno Svensson och klematisen växer frodigt i hans trädgård vid Grindstugan under Sjögesätter i Vårdnäs.

 

 

0923Klematis2

Aster

En av de äldsta odlade astrarna heter brittsommaraster och den förekom I Uppsala botaniska trädgård runt 1755. Höstaster odlades 1685 i samma trädgård men då under namnet Wirginsk stjärnört. Under 1800-talet infördes flera av de arter som odlas idag.

 

1005Blåvinge1

Dillpion Paeonia tenuifolia

Unos dillpion - se http://www.odla.nu/inspiration/dillpion-eller-herrgardspion-0

Man vet med säkerhet att släktingen bondpion odlades under 1600-talet. Bondpion och luktpion är vanligt förekommande i gamla trädgårdar.

 

piondill0518

Jättebalsamin Impatiens noli tangera

Noli tangera betyder rör icke, rör du en mogen frukt så exploderar frukten och sprider sina frön. Under 1800-talet var jättebalsaminen vanlig i torparträdgårdar. Växten är omskriven i blomsterböcker från början och mitten av 1800-talet.

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/balsamina/impat/impagla.html

0805rabatt3

Kungsljus Verbascum, thapsus

I Sverige är kungsljus arkeologiskt belagd i Lunds tidigt medeltida stadsdelar, det vill säga år 1150-1200.

 

0805kungsljus1

Prästkrage Leucanthemum sp. (2sorter)

Prästkragen är en kulturmarksväxt och finns på öppen mark. Flera förädlade sorter med stora blommor finns i våra trädgårdar.

 

 

Solros Helianthus annus

Då växten introducerades i Sverige på 1600-talet kallades den för solblomma, vilket är det latinska namnets betydelse. På 1700-talet ändrade man namnet till solros. Ursprungligen kommer solrosen från Nord- och Centralamerika och har odlats där i flera tusen år.

Bilden här intill – där kvinnorna står framför ett par ståtliga solrosor - är tagen av Ivar Andersson vid Brokinds gård under 1920- eller början 1930-talet.

900Solroser

Stormhatt Aconium

Blomman liknar gamla tiders hjälmar och har därför fått namnet stormhatt. Växten är mest känd för att vara mycket giftig. Den har använts för att avrätta fångar, döda vargar och förgifta pilar. Den har odlats sedan 1600-talet i Sverige.

 

StormhattTrädg0728gles1

bergetrabatt      rabatt