Bilder från verksamheten 2020

Arkiv: Bilder från 2019 Bilder från 2018 Bilder från 2017  Bilder från 2016    

Bilder från 2015     Bilder från 2014

Även för hembygdsföreningen blev 2020 ett konstigt år. Årsmöte kunde inte hållas förrän mitt i sommaren. Valborgs- och nationaldagsfirande var inte att tänka på. Inte heller berättarkvällar. Det vi har kunnat genomföra är tre söndagskvälls-program och lika många utflykter i bygden. Arbetet med att sköta om hembygdsgården har pågått som vanligt. Ibland är kameran med, ibland inte. Här följer ett urval bilder från årets aktiviteter.

På vårkanten togs flaggstången ner för målning. Sten-Erik och Kristina Stenberg erbjöd då föreningen en bättre stång som i flera decennier legat i Bestorps by och väntat på att fylla sin uppgift. Den hämtades med hjälp av Anders Jarl och hans långa balvagn. Här bärs stången in i logen för slipning och målning. Foto: Birgitta Andersson.

 

Ovan och nedan: Några veckor senare kunde den nya flaggstången bäras ut och resas. På Nationaldagen gjorde den tjänst, tyvärr utan publik. Foto: Birgitta Andersson.

En kvällsvandring på Sågareholmen arrangerades 14 juni. Foto: Veine Edman.

Ovan: Söndagskvällen 5 juli premiärvisades en utställning av kläder och textilier som Birgitta Andersson, Kristina Stenberg och Britt-Marie Edman hade ställt i ordning i stugan Kvarndalen. Mycket hade samlats ihop för tillfället, annat var sådant som hembygdsgården fått under åren. Det senare gäller t ex finkläder som tillhört Alma Larsson i Bäck, Kristineberg, och som under 1920/30-talen sytts av sömmerskan Gerda Andersson, dotter till livgrenadjären och fjärdingsmannen m m P J Viktor i torpet Björkmo strax intill. Ordföranden Veine Edman uppträdde i uniformsrock och mössa som tillhört socknens siste fjärdingsman - Martin Andersson, Brokind. Foto: Per Berg.

Kvällens program avslutades med att hembygdsföreningen genomförde sitt uppskjutna årsmöte i Logen.

Nedan: Ännu en bild på de tre damerna bakom textilutställningen och som också är de som sköter och utvecklar hembygdsgården fina rabatter och trädgårdsland. Foto: Per Berg.

 

Ovan, t v och nedan: Söndagskvällen 19 juli ägnades åt ”gamla grejer”- sådan som finns i hembygdsgårde, eller som medlemmar bidrog med. Största föremålet var nog Sten-Erik Stenbergs minutiöst renoverade Saab 92, och därnäst magasinsvågen (påminnande om ett besman, men väldigt mycket större), som Anders Kull hängde upp i Logen. Foto: Veine Edman

 

 

 

Tredje och sista söndagskvällen i hembygdsgården – 2 augusti – var nog den mest välbesökta. Dess tema var trädgård. Här lyssnar en del av deltagarna till Birgitta Andersson. Foto: Veine Edman.

 

 

 

Som vanligt har en hel del underhållsarbete gjorts på husen och i parken. På Kvarndalen har stenfoten, av Leca-sten, slammats. Utbyte av undermåliga fönster har påbörjats. Takläggningen vid nocken har förbättrats i syfte att minska mängden löv m m som kommer in. Foto: Birgitta Andersson.

 

Ovan och nedan: Söndagen 13 augusti deltog många i föreningens höstvandring på Norrängen. Promenaden gick genom hela Övre Norrängen till Claes Linders fantastiska tomt på Norrudden. Här bedrev hans mamma under många år pensionat. Den som ledde vandringen och berättade om Norrudden förr och nu var Margareta Baumgardt (i röd jacka på bilden nedan).  Hon har tillbringat alla somrar på Norrängen, och nu bor hon där sedan några år permanent. Hennes familj hörde till de tidigaste stugbyggarna sedan Sturefors fideikommiss kring 1920 började sälja tomter på området. Foto: Veine Edman.

 

 

 

 

Även inomhus i stugan Berget har det gjorts ett och annat under sommaren/hösten. Per Berg har målat golvlisterna,

vllket inte blev gjort när stugan återuppfördes och inreddes i slutet av 1980-talet. Foto: Birgitta Andersson.

 

Ovan och nedan: 25 oktober inbjöds till ännu en höstvandring, denna gång i Gärdala. Området som kallas Gärdala ligger delvis i Tjärstad och delvis i Vårdnäs socken, men Gärdala gamla by, som besöket nu gällde, tillhör Tjärstad och därmed Kinda kommun. Värdar var Evie och Tore Olsson, som sedan de i unga år flyttade hit starkt bidragit till att ge nytt liv åt den vackert belägna byn. Under rundvandringen berättade Tore Olsson bl a om de gårdar som efter laga skiftet flyttades ut från gamla bykärnan. Deltagarantalet var stort och vädret var idealiskt. Foto: Veine Edman.

 

 n