Bilder från verksamheten 2017

Arkiv:   Bilder2016    Bilder från 2015        Bilder från 2014

Söndagskväll med trädgårdsfokus

Sommarens sista ’Söndagskväll i hembygdsgården’ samlade främst odlingsintresserade. Hbf:s trädgårdsgrupp med Birgitta Andersson i spetsen visade vad som åstadkommits under det här året i kökslandet och i den nyanlagda rabatten med perenner vid Kalmarboden. Besökarna fick bl a smaka olika sorters ärter och komma fram till vilken som var godast. Torsten Sandén (T v nedan) hade med sig ett gäng från ’Kisamors lustgård’ i Horn och berättade om hur han går tillväga frösådd av olika växter. Om utbyte av frösorter talade Ruben Brage från föreningen Sesam.

Ovan: Intresset riktat mot fröer av spännande sorter. Foto (alla bilder från trädgårdskvällen): Veine Edman.

Många var 1950-talsnostalgiska

Åtminstone hundra personer kom till nostalgikvällen 30 juli, då 1950-talet stod i fokus. Massor av 50-talskläder och –prylar visades av Jeanette Nilsson och Helén Millving. De berättade om hur samlandet blivit en följd av deras engagemang i MG-klubben kring engelska bilar – och visade bilder från bilträffar där deltagit iförda tjusiga klänningar och hattar från decenniet i fråga. Till tidsstämningen bidrog ett rikt urval kända 50-talslåtar, som Hans och Else-Marie Petersson utarbetat.

Foto (alla bilder från arrangemanget): Bo Bäckman.

 

 

 

T v Jeanette Nilsson som delar intresset för 50-talsbilar och 50-talssaker med Mikael Strömberg. T h Else-Marie Petersson, som hann prova en liten hatt, innan hon fick veta att det var ’se men inte röra’ som gällde.

Nedan: Sten-Erik Stenberg var den som kom med idén att bjuda in Helen Millving t h och Jeanette Nilsson till hembygdsgården för att visa sin en del av sin 50-talssamling.

En del av publiken föredrog bilar framför klänningar.

Prästgårdshistorien ägnades en söndagskväll

Ett 30-tal personer deltog i årets första ”Söndagskväll i hembygdsgården” 2 juli. Veine Edman och Mats Lundborg berättade ett och annat om prästgårdens öden under många hundra år. Vid en rundvandring i prästgårdens trädgård letades spår efter en tidigare prästgårdsbyggnad än den nuvarande, som uppfördes på 1850-talet. Liksom från en arrendatorbostad som låg på höjden snett bakom prästgården. Därefter samlades men i hembygdsgårdens loge för kaffe och bildvisning.

Här ser vi värden på stället, prästen i Prästgården Alexandra Moraitis i samspråk med Britt-Marie Pettersson, längst t v, Anders Kull och Per Olov Alm. Nedan prästgårdsbyggningen som den ser ut från sjösidan. Foto: Birgitta Andersson.

Nationaldagsfirande i sol och blåst

lurblasaren

Ovan: Detta års nationaldagsfirande i Vårdnäs gästades av Linköpings KFUM-kör som sjöng bl a ’Flamma stolt’ och Heidenstam/Stenhammars ’Sverige’. Rude Glantz överraskade med att framföra en egen komposition på näverlur. Foto: Ingvar Holm.

talaren

T v: Joel Halldorf, som bor i Tråstorp, höll ett mycket uppskattat nationaldagstal. Han är teol dr, ledarskribent i tidningen Dagen och kolumnist i Expressen. Foto: Ingvar Holm.

 

 

Nedan: Traditionsenligt bidrog Frälsningsarméns musikkår till nationaldagsstämningen. Eftersom också vinden blåste flyttade musikerna från högra till vänstra änden av logväggen. Foto: Ingvar Holm.

musikkaren

Nedan: Efter högtidstalet och nationalsången var det Vårdnäskörens tur att stå framför dem som hade samlats i hembygdsgården för att fira Nationaldagen. Foto: Ingvar Holm.

vardnaskoren

Vårpromenad i Viggeby naturreservat

viggeby2monros

Något deltagarrekord blev det inte vid vårpromenaden i Viggeby naturreservat söndagen 21 maj, men vädret var förträffligt och naturupplevelsen likaså. Guiden var den bästa tänkbara, Gunnar Ölfvingsson, kommunekolog och ansvarig för naturreservatet. Foto: Monica Roselius.

Nedan: Kaffepausen är inte minst viktig vid en utflykt i det fria. Närmast Per-Gunnar och Lisbeth Granath samt Marie Drotth. Foto: Veine Edman.

viggeby3ve

---------------

Flyttkarusell i hembygdsgården

0517möblering3

17 maj flyttades en del stora och tunga saker omkring i hembygdsgårdens. Meningen är föremålen ska få en mera genomtänkt placering. Till exempel ska sådant som har med snickeri att göra samlas i en snickarbod som iordningsställs i nedre boden. Här flyttar Ingemar Saand och Göran Samuelsson hjulet till den stora svarven från logen till snickarboden. Foto: Birgitta Andersson.

 

valborg17ingesv

Många Valborgsfirare

I år kom ovanligt många till valborgsmässofirandet i hembygdsgården. Allt gick till som det brukar. Scouterna tände elden, som gick rakt upp i den vindstilla kvällen. Vårdnäskören sjöng som vanligt in våren med bravur. Vårtalet hölls av kyrkoherde Elin Strömblad, följt av ett leve för våren samt nationalsången.

Foto: Inge Svensson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0425NyaSkolan60425NyaSkolan4

Skolhistoria i Brokinds nya skola

I samband med en visning av Brokinds alldeles nya skolbyggnad nära idrottsplatsen, bjöd föreningen på kaffe och en tillbakablick på skolhistorien i Vårdnäs. Detta med anledning av att 1842 års folkskolestadga fyller 175 år i år. Att alla barn skulle gå i skola tyckte många var både dyrt och onödigt. Att det var långt att gå till skolan, och barnen behövdes därhemma på gården, var andra invändningar. Men så småningom genomfördes den allmänna folkskolan även i Vårdnäs. Foto: Birgitta Andersson.